Nederlandse wijnboeren in Spanje: Terra Personas

Deze keer naar het noorden van Spanje, naar Cataluña, naar een klein dorpje aan de rivier El Siurana.
Daar treffen we Ruud Persoon, een Nederlandse wijnbouwer, die aldaar te midden van zijn wijngaarden en olijfbomen een boerderij (finca) bewoont die Terra Personas is genaamd.

In dit bergachtige gebied met veel naaldbomen en met kleurrijke, maar tevens arme en kalkrijke gronden groeien de olijfbomen en wijnranken van Ruud en Jacqueline Persoon, die samen met hun kinderen Kim, Max, Lisanne en Roy in 2006 naar deze streek zijn afgereisd. Hier verbouwen ze met passie en respect voor de natuur hun olijven en druiven. De wijnen van Terra Personas komen uit het gebied genaamd D.O. Montsant/Comarca Priorat in de
provincie Tarragona/Catalunya.

Het is een lang verhaal, met niet altijd rooskleurige dagen, want er moet hard gewerkt worden en het leven is er uiteraard totaal anders dan hier in Nederland. De kinderen zijn dan ook samen met Jacqueline in Nederland te vinden en Ruud reist af en aan om zijn droom waar te kunnen maken.

Maar na jaren van hard werken mag hij trots zijn op zijn Terra Personas. Zijn bedrijf strekt zich uit over 10 hectare; 4 hectare wijn en 1200 Arbequina olijfbomen. Hier en daar treffen we een aantal verdwaalde amandelbomen aan die het gebeid een extra glans geven. Overwegend leemgronden met 40% kalk zonder waterirrigatie. De planten moeten overleven in de hete zomermaanden die de wijn een extra extractie/concentratie geeft. Jaarlijks wordt groot onderhoud gepleegd en worden nieuwe percelen zorgvuldig aangeplant.
Van de olijvenoogst, 100% Arbequina olijf, laten ze twee soorten olijfolie persen, de Fruity van de vroege oogst) en de Mild (van de late oogst). Het is een zachte milde olijfolie extra vergine die voor vele toepassingen te gebruiken zijn. Zoals in salades, dressings, sauzen, kruidenolies, en natuurlijk het afmaken en/of verfijnen van gerechten. Deze olijfolie wordt ook veel gebruikt in de horeca om versgebakken brood in te dopen die als aperitief aan tafel dient.

nl_wijnboeren_in_spanje_935
Van druivenoogst naar wijnproduktie…………; de passie van de wijnboer!

‘Vinologue’ over de wijnen van Terra Personas: “Big wines from a small region”.

nl_wijnboeren_spanje_3_in_1_935

Over 3 wijnen met heel veel drinkplezier kan ik u meer vertellen:
Terra Personas ‘Terra Blanca’ 2012 D.O. Montsant (Spanje) Cataluña.
Druiven: 45% Granacha blanca, gelagerd op 4-5 maanden nieuw frans eiken; 60% frisse vroeg geplukte (eerste week september) Macabeo druiven. Geel met gouden tinten. Intens aroma van witte bloemen, honing en aromatische kruiden. Fris in de mond terwijl de wijn eveneens een volle en complexe indruk achterlaat. Deze wijn heeft een lichte houtlagering gehad voor extra complexiteit. De Blanca is het lekkerst, als je hem jong drinkt. De wijn komt het best tot zijn recht bij salades, vis- en kipgerechten, maar is ook heerlijk als aperitief. Serveertemperatuur 8ºC.

Terra Personas ‘Vermella’ 2012 D.O. Montsant(Spanje)Cataluña
Druivensoorten: 40% Grenache, 15% Syrah en 45% Carignan.
Na fermentatie 8 maanden opgeslagen in roestvrije stalen tanks. Norrel Robertson’s proefnotities: de wijn heeft een mooie kersenkleur met violette hoogtepunten. De neus is complex met vleugjes van vruchten uit het bos, (aalbes), zwarte bessen, elegante nuances (viooltjes), met een vleugje vanille. In de mond is de smaak zacht, maar goed gestructureerd met een lange nasmaak. Zeer geschikt bij het eten van Osso Buco, lamsvlees, eend, hertenvlees, pasta…. Serveertemperatuur 18ºC. Een wijn die het waard is te drinken na een dag hard werken, aan de bar met vrienden,lunch of diner. Geniet van het leven, geniet van wijn…..

Terra Personas ‘Negra’ 2008 D.O. Montsant (Spanje) Cataluña
Druivensoorten:Syrah,Carignan en Garnacha negra. De wijn Terra Personas Negra kenmerkt alles dat uniek is voor de wijnen uit Montsant: vet, genereus en vol van aroma’s, die alles laten zien van deze bodem, dit klimaat en deze fraaie druivenrassen. Vinificatie in traditionele stijl, na zorgvuldige selectie van de mooiste druiven van oude wijnstokken. Houtlagering gedurende 11 maanden in Frans eiken vaten. Norrel Robertson vertelt hierover: Deep ruby qua kleur met een ietwat bleke paarse rand. Geconcentreerd en intens. De neus heeft een explosie van kersen, rijp fruit, pruimen met noten van Monte Bajo, tijm, rozemarijn en lavendel. In de mond vullen zich prachtig bewerkte tannines en noten van warme vanille. Lange, zachte en zalvende nasmaak. EEN Groot Montsant karakter met intense smaken. Nu op zijn top!

Meer informatie bij Bacchus Wijnkoperij