Zien en gezien worden – Leerzame reizen!

Veel leden van de vKWI bezoeken regelmatig beurzen/events in binnen- en buitenland. Bacchus Wijnkoperij bezocht deze maand de Sud de France Wineconvention in Montpellier; Millésime Bio!

Millésime Bio! iseen zeer leerzame, indrukwekkende en inspirerende beurs met biologische wijnen uit heel de wereld, maar voornamelijk uit Frankrijk, en de regio Zuid-Frankrijk in het bijzonder.

Wat is dat nu allemaal met die biologische wijn? Bij biologische wijnbouw gebruikt de wijnboer geen of slechts minimaal synthetische middelen en wordt er geen gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde gewassen. Denk maar aan natuurlijke wijnbouw en natuurlijke vergisting met geen, of minimale ‘chaptalisatie’ (toevoegen van suiker) en filtering. Dat betekent ook lagere rendementen, maar veelal mooiere kwaliteit. Veelal vindt de oogst handmatige plaats.
 Biodynamisch is een vorm van biologische wijnbouw, maar gaat weer een stap verder. Er vindt zo weinig mogelijk interventie plaats tijdens de groei en bloei van de druivenstruik.

Bepaald geen alternatief gebeuren, maar eerlijke producten die afhankelijk van wat de natuur hun biedt zich ontwikkelen zonder of met weinig ingrijpen van de mens.

millesime-bio_935

Ook mag niet ongenoemd blijven dat veel wijnboeren in Zuid Frankrijk met succes experimenteren met combinaties van verschillende en/of andere druivensoorten (cépages) dan dat men bij een oorspronkelijke appellation gewend was. De wijnen krijgen dan de status IGP (Indication Géographique Protégée). Dit is een officieel wijnkwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc. IGP vertegenwoordigt zo’n 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère).

Kortom, het was een leerzame reis met boeiende nieuwe contacten. Ik heb veel inspiratie opgedaan, veel geproefd in een zeer gastvrij en gastronomisch Montpellier!

Vincent Molkenboer – www.bacchuswijnkoperij.nl