ESAR Wijnen

ESAR Wijnen importeert wijnen uit Bosnië-Herzegovina, Servië en Kosovo. Unieke landen, unieke druiven, unieke wijnen!

Waarom begin je met de import van wijnen uit Bosnië-Herzegovina, Servië en Kosovo? Maken ze daar wijn? Wat zoek je in die oorlogs- of derde wereldlanden? Ze lopen daar honderd jaar achter, daar kan toch nooit kwaliteit vandaan komen?

Zomaar een greep uit de vragen die ik de laatste jaren te horen heb gekregen en die mij een extra handicap gaven en geven bij de verkoop van mijn wijnen. Op de laatste drie vragen kan ik heel kort en eenvoudig antwoord geven: ja, er wordt daar wijn gemaakt (al meer dan 2500 jaar!), het zijn geen oorlogs- of derde wereldlanden en ze lopen geen honderd jaar achter! Al mijn wijnhuizen werken met het modernste (TüV gekeurde) materiaal en volgens de laatste normen, de tradities echter niet uit het oog verliezend.

De eerste vraag kan ik uitleggen middels een heel boek, maar ik zal het hier zo kort mogelijk proberen uit te leggen.

In de jaren 1996, 1997 en 1998 is mijn man Freddy als beroepsmilitair lange tijd uitgezonden geweest naar Bosnië Herzegovina. Toen ik hem eind 1999 leerde kennen wilde hij eigenlijk maar één ding: terug naar Bosnië-Herzegovina!

In 2004 was het dan eindelijk zover en zijn we voor de eerste keer samen naar Bosnië-Herzegovina gegaan. In de jaren daarna zijn we meerdere keren terug geweest en hebben we het hele land doorkruist, met als gevolg dat ook ik verknocht ben geraakt aan het land, met zijn prachtige natuur, prachtige geschiedenis en gastvrije mensen.

Gedurende onze reizen kwamen we dan ook in contact met deze gastvrije mensen, waarbij ook kennis werd gemaakt met de lokale gerechten en natuurlijk de wijnen!

Terug in Nederland ben ik op zoek gegaan naar deze wijnen, maar kon ze niet vinden. Overtuigd van de kwaliteit van de wijnen en hun potentie, heb ik toen besloten om ze zelf maar te gaan importeren. Tijdens een volgende reis heb ik een aantal wijnhuizen bezocht, waarna in 2010 begonnen werd met een aantal doosjes per soort van drie wijnhuizen.

Via twee finaleplaatsen tijdens het proefschrift wijnconcours groeide het aantal flessen gestaag. Reden om ook in de landen rondom Bosnië-Herzegovina mijn licht op te steken. Eind 2012 zijn de eerste contacten gelegd in Servië en Kosovo en na een bezoek aan de wijnbeurs in Belgrado begin 2013, heb ik besloten ook deze beide landen aan mijn assortiment toe te voegen. Met inmiddels 5 wijnhuizen uit Servië en 1 wijnhuis uit Kosovo is het assortiment uitgegroeid tot 28 wijnen, waarmee ik horeca, wijnwinkels en consument bedien met wijnen uit unieke landen, van unieke druiven, kortom unieke wijnen!

Bosnië-Herzegovina blijft echter onze “bakermat” en ligt ons zeer na aan het hart. Jaarlijks vangen wij als gastgezin drie weken lang twee kinderen uit Bosnië-Herzegovina op voor de stichting Kinderhulp Bosnië. Daarnaast is mijn man als bestuurslid actief in de stichting Project Falcon, waarbij gezinnen in Srebrenica geholpen worden met het opbouwen van een stabiele toekomst.

Bekijk onze wijnen