Fattoria di Rignana: pareltje in Toscane

Italië….Toscane….Chianti….Fattoria di Rignana. Een culinair en vineus hoogtepunt! Reis mee met Bacchus Wijnkoperij naar Toscane.

Reis 1450 km van Utrecht naar het zuiden en beleef in Toscane een ongekend wijnavontuur.
Wij deden het in september en werden overdonderd door het zomerse weer en het schitterende Toscaanse landschap.
Even onder Florence komen we aan in Greve in het hart van de Chianti streek. Hier worden de hoogst gekwalificeerde Chianti Classico wijnen geproduceerd. Je herkent ze aan het label met de afbeelding van een zwarte haan, de Gallo Nero.
In Greve nemen we een 7 km lange, zeer smalle weg, waarvan de laatste 3 km een zandpad betreft en komen dan terecht in een ware oase: de Fattoria di Rignana, ons wijnhuis in de Chiantistreek waar we oprecht trots op zijn.

De geschiedenis van Rignana gaat terug tot de 11e eeuw toen de enclave op zo’n 400 meter hoogte een vooruitgeschoven post was van de stad Florence. Het plaatsje deed eveneens dienst als grenspost tussen Siena en Florence. De fraaie 11e eeuwse kapel werd rond 1800 bewoond door bisschop Scipione dé Ricci (riccio is het Italiaanse woord voor egel – tevens de mascotte en het beeldmerk van deze fattoria). Hij leefde van 1741-1810, en verbleef de laatste jaren van zijn leven in Rignana, waar hij ook in 1810 in de familie-kapel is begraven.

Sinds 1999 is het complex en omringende land eigendom van Cosimo Gericke en zakenpartner Sveva Rocco di Torrepadula. Het resultaat mag er zijn, want zowel de aanplant van druivenstokken met de juiste klonen die nog dateren uit andere decennia, betere productiemethoden, investeringen in de wijnkelders en nieuwe vaten waren een enorme verbetering en resulteren nu in twee excellente Chianti-wijnen.

Je kunt hier fietsen, mountainbiken, wandelen, genieten van ongekende rust of deze oase gebruiken als basis voor uitstapjes naar Florence, Tavernelle, Poggibonsi, Greve in Chianti, Panzano, Radda in Chianti of het mooie Siena.
Het land, groot 14 ha, brengt een krachtige Chianti Classico voort (sangiovese en canaiolo druiven; 12 maanden rijping op 3 en/of 4 jaar oude eikenhouten vaten), een ongekend fraaie Chianti Classico Riserva (sangiovese en merlot druiven; 24 maanden rijping op 1 en/of 2 jaar eikenhouten vaten), en een frisse, droge en smaakvolle rosé (sangiovese en canaiolo druiven; fermentatie van 48 uur en vervolgens 30 dagen in roestvrij stalen vaten).

rignana_935

De joint venture van Cosimo en Sveva had ook tot gevolg dat Villa Ricci een totale restauratie onderging. De villa is op prachtige wijze gerestaureerd, waarbij ons direct tal van details opvallen. De fraaie tuin kijkt uit over het landschap vol met druivenstruiken en olijfbomen. Een prachtig zwembad zorgt voor de nodige verkoeling.
Aan de villa zit zowel de kapel vast als de fattoria. Villa én fattoria zijn nu in gebruik als appartementen en kamers voor toeristen. In een ander deel bevinden zich de de kelders en worden de druiven geperst.
Een klein restaurant, La Cantinetta di Rignana, op de enclave zorgt voor een eventuele lunch of diner, zodat je niet voor ieder ‘wissewasje’ de 7 km-lange toch naar Greve in Chianti hoeft te maken. Maar ook voor de prijs, de ongekende kwaliteit en de uitgebreide wijnkaart hoef je dit beslist niet te doen.

Het domein omvat in totaal 120 ha land, waarvan 14 ha voor de wijnbouw wordt gebruikt (11 ha sangiovese en de rest merlot, canaolo, cabernet franc en cabernet sauvignon). De grond is rijk aan stenen, kalk en klei. Uiteraard treffen we in het landschap talloze olijfgaarden aan die gebruikt worden voor de productie van olijfolie in november en december van ieder jaar
De olijfbomen nemen een slordige 5,5 ha in; een totaal van iets meer dan 1000 bomen.
Drie verschillende soorten olijfbomen zijn de basis van de productie van overheerlijk olijfolie. Wist je overigens dat je zo’n 14 kg olijven nodig hebt om 1 liter olijfolie te produceren.

De olijfolie wordt geleverd in flessen van 0,25, 0,75, 3 en 5 liter. De wijnproductie bedraagt in 20.000 flessen Chianti Classico,13.000 flessen Chianti Classico Riserva en zo’n 5000 flessen Rosato. Ook overweegt men dit jaar met eigen Grappa op de markt te komen.

De wijnen van Fattoria Rignana zijn niet alleen bijzonder om te drinken; de fattoria kan ook een bijzondere vakantiebestemming zijn. De schoonheid van de natuur, het uitstekende klimaat en de ongekende stilte en rust in combinatie met de ongekende gastvrijheid en authenticiteit maken een bezoek tot een feestelijke beleving.

Meer informatie bij:
www.bacchuswijnkoperij.nl